Publicador de continguts


El Concurs Pop-rock 2024 s’obre a participants menors de 18 anys i incrementa la durada dels concerts de les semifinals, que es duran a terme a espais professionals


1 de juliol de 2024

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, presenta les bases del certamen, al qual els grups i solistes es poden inscriure fins al 16 de juliol i que celebrarà la gran final, a Ses Voltes, el 28 de setembre

Palma, 1 de juliol de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest dilluns les bases de la cinquena edició de la nova etapa del Concurs Pop-rock, amb dues dates especialment remarcables: del 6 al 21 de setembre, període en què tindran lloc les semifinals, i el 28 del mateix mes, dia en què es durà a terme la gran final, a l’espai de Ses Voltes.

El termini d’inscripció per a prendre part en el concurs es tancarà el 16 de juliol, i la tramitació per a participar-hi s’ha d’efectuar a través de la pàgina web de PalmaCultura.

A la convocatòria informativa, que s’ha desenvolupat a Can Oms, seu de l’Àrea municipal de Cultura, hi han estat presents també el coordinador de Cultura i Arts Visuals de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gómez de la Cuesta, i el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet.

Igualment, hi han assistit Juan Fores, “Pinxo”, que presta un any més els seus serveis com assessor de la convocatòria, i Lydia Carrasco Hope i Joan Trias, membres del jurat d’aquesta edició de 2024, que està format també per Luis Albert Segura i Clara Ingold.

Sobre els integrants de l’òrgan qualificador, cal destacar, en el cas de Lydia Carrasco, la seva experiència en la producció d’esdeveniments amb artistes i grups nacionals de la talla de David Bisbal, Pignoise, Nena Daconte, India Martínez, Despistaos i La La Love You. Des de fa tres anys, treballa al departament de Patrocinis del Mallorca Live Festival i en la producció artística del Mallorca Live Nights.

Per la seva banda, Joan Trias desenvolupa la seva tasca com a assessor musical a IB3 Ràdio, on dirigeix l’espai Mediterràdio, a més de fer-se càrrec de la producció sonora dels programes. També és el responsable d’IB3musica.com, el futur segon canal digital de l’emissora autonòmica.

Luis Albert Segura és el líder i creador de L.A., grup de rock nascut a Mallorca el 2004. Al llarg dels seus més de 20 anys de carrera nacional i internacional, ha editat un total de 15 treballs discogràfics.
Finalment, Clara Ingold ha exercit com a baterista en bandes com Las Rusters i Las Rocas, i també ha col·laborat amb Forces Elèctriques d’Andorra. És igualment component de la banda Clara & The Pickles.

En un futur, la composició del jurat s’incrementarà amb un membre més amb vista a la fase final del concurs i que, tal com ja va passar l’any anterior, s’ajustarà al perfil d’una figura del món de la música amb força repercussió no només a l’àmbit balear sinó també a escala nacional.

Durant la seva intervenció, el regidor de Cultura ha expressat el seu agraïment a tots els integrants del jurat, així com a les entitats, empreses, professionals, músics i artistes que, segons ha indicat, “s’han implicat a fer possible que el Concurs Pop-rock continuï el seu camí de plena consolidació”.
Les bases de la nova edició s’han publicat aquest dilluns i contenen diferents canvis en relació amb la convocatòria de 2023.

Per una banda, d’entre tots els grups i solistes que es presentin a concurs, el jurat en seleccionarà 15 que passaran a les semifinals. Cinc dels candidats seran els escollits per a actuar a la gran final, el 28 de setembre, a Ses Voltes.

D’altra banda, les semifinals es desenvoluparan al llarg de cinc dies, amb cinc concerts que acolliran, cada un, les actuacions de tres grups o solistes, que disposaran d’un major marge de temps que en certàmens anteriors per a demostrar el seu talent damunt l’escenari i interpretar els seus temes: concretament, un màxim de 40 minuts.

Aquestes cites musicals estan programades entre els dies 6 i 21 de setembre, i es duran a terme a sales de concert professionals privades, que seran seleccionades dins el procés de presentació de propostes que s’obrirà aviat.

Sobre aquest darrer aspecte, el primer tinent de batle ha afirmat que un dels objectius fonamentals de la seva Regidoria és “apostar per formats que permetin als artistes del nostre context oferir les seves creacions de manera adequada”, ja que, segons ha continuat explicant, “una de les grans mancances és la dificultat que tenen, sobretot els grups que comencen, per a accedir al circuit de concerts”.

Javier Bonet ha insistit que aquest canvi d’estructura “fuig de formats frenètics on els conjunts amb prou feines tenen temps per a tocar uns pocs temes del seu repertori. Ara, en canvi, se’ls ofereix l’oportunitat de fer un petit concert en una sala professional i amb tots els mitjans i les condicions que necessiten”.

Igualment, el regidor ha incidit en el fet que aquest canvi de format és “la conseqüència directa de l’aposta per la col·laboració publicoprivada que l’actual Ajuntament de Palma defensa en totes les àrees i els àmbits d’actuació municipal, i que, per descomptat, s’estén també a la gestió de la cultura i, en aquest cas concret, a les sales de concerts”.

Una altra novetat remarcable fa referència al fet que s’ha eliminat el requisit de l’edat en els criteris d’inscripció del concurs. D’aquesta manera, així com l’any passat era obligatori que els candidats haguessin complert els 18 anys, en aquesta ocasió s’hi podran presentar també artistes amb una edat inferior, amb l’única condició que estiguin establerts a les Illes Balears i que presentin dues cançons amb música i lletra completament originals.

Pel que fa a la dotació dels premis, la quantitat assignada és la mateixa que l’any anterior: 3.000 euros per al primer classificat, 2.000 euros per al segon, i 1.000 per al tercer.

Això no obstant, els conjunts i cantants que ocupin aquestes tres primeres places no actuaran necessàriament a la Revetla de Sant Sebastià, sinó que ho podran fer, indistintament, en aquest esdeveniment o bé en altres certàmens i concerts que es programin en el transcurs de 2025.

Al respecte, Bonet ha assenyalat que l’objectiu passa per “obrir el ventall d’opcions dels participants en el Pop-rock, ampliant la seva projecció i la seva capacitat d’elecció sobre les modalitats o estils que han de caracteritzar la seva trajectòria”.

Igualment, tots els aspirants que aconsegueixin classificar-se per a les semifinals obtindran un premi econòmic de 300 euros per tal d’afrontar les despeses logístiques que origini l’actuació.
En opinió del primer tinent de batle de Cort, Palma gaudirà d’un esdeveniment que, segons ha dit, “més de 40 anys després de celebrar-se per primera vegada, el 1983, registra més vitalitat i més empenta que mai”.

Bonet ha remarcat que, amb el pas del temps, les bases de la convocatòria “s’han anat ajustant a nous criteris i prioritats, com hem fet enguany, i, de fet, una de les particularitats que s’han afegit des de fa ja unes quantes edicions és que, tot i conservar el nom original de Concurs Pop-rock com a senyal d’identitat, la competició està oberta a qualsevol proposta musical de qualitat, i a qualsevol grup de les Illes Balears que vulgui participar-hi, sigui quin sigui el seu estil o el seu format”.

Així, per tant, a partir d’avui, s’enceta el camí cap a la gran final de 2024, on els participants tractaran de seguir les passes dels grups i solistes que triomfaren a l’edició precedent: el conjunt Negre, que va conquerir el primer premi; Guille Wheel and The Waves, segon classificat, i Ultraviolet, que va assolir la tercera plaça.

 

 

Data darrera modificació: 2 de juliol de 2024