Asset Publisher


Els espais culturals de Cort participen activament en la programació de la Nit de l’Art 2024


July 16, 2024

L’esdeveniment organitzat per Palma Art Contemporani ha estat presentat aquest dimarts al llarg d’un acte que ha comptat amb l’assistència del primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet

Palma, 16 juliol de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha participat aquest dimarts en la presentació de la nova edició de la Nit de l’Art, esdeveniment organitzat per l’associació Palma Art Contemporani, que té prevista la seva inauguració el dissabte 21 de setembre.

La convocatòria informativa ha tingut lloc a les dependències de la galeria d’art Pep Llabrés i també hi han assistit la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Antònia Roca; el secretari autonòmic de Cultura i Esports, Pedro Vidal, i, per part de l’Ajuntament, el coordinador general de Cultura i Arts Visuals, Fernando Gómez de la Cuesta.

Igualment, hi ha estat present una nombrosa representació del sector galerista i cultural, encapçalada pel president de Palma Art Contemporani, Fran Reus.

El regidor de Cultura ha aprofitat l’oportunitat per a presentar algunes de les propostes creatives més destacades entre totes les que aportarà l’Ajuntament de Palma a la celebració de la Nit de l’Art 2024.

D’aquesta manera, el 21 de setembre, s’inauguraran en el Casal Solleric les exposicions “Interaccions”, de Concha Jerez (Las Palmas de Gran Canària, 1941), comissariada per Fernando Castro Flórez i que podrà ser visitada a la Planta Noble, i “Un lleuger vol”, de Cecilia Paredes (Lima, 1950), comissariada per Montserrat Torras, i que va ser reconeguda per la col·lecció Julián Castilla l’any 2022. Aquesta mostra estarà habilitada al pati, el balcó, el showcase i l’Aljub del Casal Solleric.

Concha Jerez és una de les pioneres de l’art conceptual a Espanya. Ha estat guardonada amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (2015) i el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques (2017). Va estudiar les carreres de Piano i Ciències Polítiques. La seva obra se centra en una anàlisi crítica dels mitjans de comunicació, la censura i l’autocensura.

També al Casal Solleric estarà a disposició del públic, fins al 13 d’octubre, l’exposició “Prender la mirada”, comissariada per Esmeralda Gómez Galera, amb l’obra dels següents artistes: Mati Klarwein, Rafa Forteza, Barbara Weil, Mercedes Laguens, Tomás Pizá, Jorge Diezma, Bel Fullana, Román Fabré, Tomas Absolon, Thomas Perroteau, Ian Waelder, Joan Canyelles, Adrián Martínez, Alba Suau, Maite i Manuel, i Mercedes Balle.

Pel que fa a l’espai de Can Balaguer, s’inaugurarà, coincidint amb la Nit de l’Art, la instal·lació de dues peces de Mar Guerrero (Palma, 1991) i Cristina Vinyals (sa Pobla, 1988), produïdes a Casa Planas amb el patrocini d’Aedas Home, dins el programa Arts & Crafts, i amb la col·laboració de l’Associació de Crítics i Comissaris d’Art de les Illes Balears (ACCAIB). La peça de Mar Guerrero es trobarà habilitada a la sala de la xemeneia de la Planta Noble, i la de Cristina Viñals, al pati.

Una altra proposta de Can Balaguer és l’exposició “Connexió Vostell. Berlín-Malpartida-Palma”, comissariada per Magdalena Aguiló. Es tracta d’un recorregut a través de l’obra del creador alemany Wolf Vostell (Leverkusen 1932 - Berlín 1998), un dels artistes essencials del segle XX que ha influït en l’obra de nombrosos autors de generacions posteriors.

D’altra banda, el 18 de setembre, la Fundació Miró Mallorca inaugurarà tres exposicions que es configuren com a pistes de la programació que oferirà en el futur aquest equipament cultural.
Així, a l’Espai Zero, la mostra de Laia Ventayol, comissariada per Aina Pomar, recull l’obra d’artistes locals i curadors joves, prioritàriament, presentant una proposta que integrarà obra preexistent amb altra de nova creació.

Per la seva banda, l’Auditori passa a ser un espai d’exposició permanent, amb els mateixos horaris d’obertura que les sales del museu. La seva identitat es construeix a través de programes o cicles d’artistes que s’expressen prioritàriament en vídeo o cinema.

La inauguració es durà a terme mitjançant la projecció de quatre pel·lícules de l’artista Max de Esteban. Amb formació en Economia i Empresa a la Universitat Ramon Llull, a Barcelona; Enginyeria, a la Universitat Politècnica de Catalunya, i MBA, a la Stanford University (Estats Units), Max de Esteban treballa bàsicament amb fotografia, vídeo i tecnologies digitals.

El seu eix d’interès és l’anàlisi de la condició humana sota un règim tecnològic, examinant una societat postcapitalista que, completament mediatitzada, genera imatges i informació. La intel·ligència artificial, la manipulació genètica i l’especulació immobiliària són alguns dels temes de les seves obres.

Pel que fa a l’Espai Cúbic, la seva proposta farà referència a una fórmula que es pretén introduir per a acostar la figura de Joan Miró, i que consisteix a propiciar que aquest artista universal convidi altres creadors a visitar casa seva.

En aquesta ocasió, el visitant serà Alexander Calder, configurant el preludi del que es pretén que sigui amb el temps una gran exposició que reuneixi aquests dos artistes que varen compartir una mateixa concepció de l’art i que, a més, estigueren units tota la vida pel lligam de l’amistat.

 

 

Date last modified: July 16, 2024